Lettergrootte veranderen

Sport en bewegen DemenTalent

"Het bewegen houdt me actief en fit, ik voel me beter."

Van sport is bewezen dat dit het dementieproces en de fysieke achteruitgang vertraagt en dat het zelfs tot enige verbetering kan leiden.

Professor Scherder, klinisch neuropsycholoog en pionier in de begeleiding van ouderen met dementie, zegt hierover:

"Niet alleen van pijnbestrijding knappen mensen met dementie op. Ook lekker wandelen doet hen goed. Er is een sterke relatie tussen bewegen en cognitie (de verstandelijke vermogens en het geheugen), de stemming en de biologische klok, weet Erik Scherder. ‘Motoriek en cognitie zijn dezelfde systemen in het brein. Dezelfde neurale circuits. Bewegen en cognitieve ontwikkeling gaan hand in hand.

Goed nieuws voor mensen die (nog) niet dementeren: met lichamelijke (en geestelijke) activiteiten is je dementie uit te stellen. ‘Als je door het leven heen heel actief bent, vermindert de kans dat je Alzheimer krijgt met 20 tot 50 procent,’ zegt hij.

Ook mensen met dementie zullen opknappen als ze voldoende bewegen. Hun cognitie en stemming zullen verbeteren, weet Scherder. ‘Als je loopt, krijg je allerlei prikkels uit je lijf. Het is een voortdurende stimulatie van het brein."

Lees meer.

4 Fun Fit

Voor verbetering is het wel noodzakelijk dat de sport leidt tot intensieve inspanning. De doelen van het sporten stelt u daarom samen met een fysiotherapeut vast. Binnen DemenTalent bieden wij u op dit moment de sportieve activiteit 'sportief wandelen door '4FunFit', waarbij we een uur actief wandelen. Deze activiteit bieden we in combinatie met een lunchbijeenkomst.