Lettergrootte veranderen

Respijtzorg: adempauze voor mantelzorgers

Als u thuis de dagelijkse zorg heeft voor een partner of ouder, dan schiet u er zelf vaak bij in. Om het allemaal vol te kunnen houden, kan het goed zijn de zorg af en toe uit handen te geven. Dat kan met ‘respijtzorg’.

Wij nemen de zorg dan tijdelijk van u over, zodat u weer op adem kunt komen. Dit kan regelmatig zijn (bv. één keer per maand, een weekend of een dag per week) of incidenteel (bv. vakantie, een bruiloft of een ziekenhuisopname).  
Goed zorgen voor uzelf betekent dat u de zorg voor uw naaste langer volhoudt.


Mevrouw de Groot: "Ik ben vorige week er eindelijk even tussenuit geweest. Niet ver weg hoor, gewoon twee nachtjes logeren ergens aan de kust. Heerlijk gewandeld langs het strand, even de stad in geweest en een oude vriendin opgezocht. De zorg voor mijn man met dementie is langzamerhand steeds intensiever geworden. Naar de dagopvang lukt helaas nog niet. Hij is dus 24 uur per dag in mijn nabijheid en dat is soms best zwaar. Hij is nu eenmaal niet bepaald de makkelijkste, wel de liefste! Gelukkig accepteert hij de thuiszorg en vindt hij het wekelijkse bezoek van de vrijwilligers erg leuk. De mantelzorgmakelaar heeft geregeld dat de thuiszorg, de vrijwilligers en zijn broer gezamenlijk de zorg overnamen. Dat zijn bekende gezichten voor hem en hij kon gewoon thuis in zijn vertrouwde omgeving blijven. Ik vond het heel spannend maar het is gelukkig goed gegaan. Het is toch prachtig dat zoiets kan. Dat geeft echt ruimte en mogelijkheden."


Kosten
Respijtzorg wordt gefinancierd vanuit de Wmo, de Wlz en soms vanuit een aanvullende ziektekostenverzekering. Mogelijk betaalt u wel een eigen bijdrage via het CAK.

Meer informatie
Wilt u meer informatie over respijtzorg, neem dan contact op met ons Zorgservicebureau. Onze medewerkers zijn telefonisch te bereiken via (055) 549 52 49 (op werkdagen tussen 08.00 en 16.30 uur).


Hulp van de KAP
De KAP kan u hierbij helpen. Zij zoeken samen met u een zorgcentrum in de buurt waar dat kan en helpen u bij de aanvraag.

Download folder