Lettergrootte veranderen

Geestelijke verzorging

Ze deed haar jas niet uit... nee. Op het puntje van haar stoel goot ze haar emmer narigheid over me uit. Het was veel. Af en toe kon ik een vraag stellen: Hoe heeft u het gered? Wie was u tot steun? Wat heeft u geholpen? Hoe leeft u hier nu mee? Dat soort vragen. Ze kwam nog een keer terug.  Ze zei: ‘ Heel vreemd. Ik bibberde altijd zo van binnen, trilde altijd zo. En na dat gesprek met u is dat weg. En ik maakte vaak ruzie. Dat is ook niet meer gebeurd.’ 

Wat is geestelijke verzorging

Geestelijke verzorging is hulp bij levensvragen die zich meestal aandienen na een ingrijpende gebeurtenis. Als je wordt getroffen door ziekte, opname in een instelling, door afnemende gezondheid of nog iets anders sta je voor de opgave dit gebeuren een plek te geven in je levensverhaal. Soms komen er vragen op over je leven tot nu toe, over de zin van een toekomst met een handicap bijvoorbeeld, vragen naar hoe verder, soms ook vragen over geloof of ongeloof.  Dan kan het helpen om te praten met een geestelijk verzorger. Ook met vragen rond het levenseinde,  stervensbegeleiding, een ziekenzalving of ziekenzegen en vragen over de uitvaart, kunt u contact zoeken met de geestelijk verzorger.

Hoe helpt geestelijke zorg?

Geestelijke zorg kan je helpen om te leren leven met wat jou of je partner of familielid is overkomen. Cliënten die ervaring hebben met geestelijke zorg, geven aan dat ze sindsdien hun gevoelens beter onder woorden kunnen brengen, beter gestemd zijn en de zorg makkelijker accepteren. Het contact met een geestelijk verzorger bestaat meestal uit een gesprek. Daarbinnen is veel mogelijk, afhankelijk van de vraag van wie hulp zoekt. Geestelijke verzorging is beschikbaar voor iedereen, ongeacht de eigen levensbeschouwelijke achtergrond.

Klikt u hier voor meer informatie over:
- Kerkdiensten
- Aanvraag communie
- Aanvraag ziekenzalving
- Ondersteuning bij uitvaart
- Centrum voor levensvragen
- Ethiek: Wat is goede zorg? 

Wie zijn onze geestelijk verzorgersVan links naar rechts: Coosje Meerveld, Antoinette Deuzeman, Christine van Dijk, Joke van Steenoven.

Hoe bereikt u de geestelijk verzorgers?

U kunt ons bereiken door een e-mail te sturen naar GeestelijkeVerzorging@zgapeldoorn.nl.

Telefonisch zijn wij bereikbaar via de recepties van de locaties:
Casa Bonita: 055 - 526 04 00
Randerode: 055 - 549 51 49
Het Zonnehuis: 055 - 506 61 00

Meer informatie

De geestelijk verzorgers zijn aangesloten bij de beroepsvereniging de VGVZ. Op de website van VGVZ kunt u meer algemene informatie vinden. Zij zijn tevens ingeschreven in het kwaliteitsregister van de beroepsvereniging, een waarborg voor hun bekwaamheid. Informatie toegespitst op hun werk binnen Zorggroep Apeldoorn en omstreken biedt de brochure 'Geestelijke verzorging' welke te vinden is in de folderstandaard in de entree van onze locaties.