Lettergrootte veranderen

Zorggroep Apeldoorn e.o. biedt weer respijtzorg gepubliceerd: 25-05-2021

Als iemand thuis de dagelijkse zorg heeft voor een partner of ouder, dan schiet hij of zij er zelf vaak bij in. Om het allemaal vol te kunnen houden, kan het goed zijn de zorg af en toe uit handen te geven. Dat kan met ‘respijtzorg’. Locatie De Vier Dorpen in Beekbergen verwelkomt cliënten voor een tijdelijke periode zodat hun mantelzorgers even kunnen bijkomen van de intensieve zorg voor een ander.

Teammanager Shirley Hagen-Bastiaan vertelt: "In het verleden hebben we bij Zorggroep Apeldoorn e.o. wel respijtzorg gehad op afdeling Groenendaal, maar dat is destijds gestopt. We zijn heel blij dat we weer respijtzorg kunnen bieden. We hebben hiervoor een fijn appartement ingericht. 

Samenwerking
Respijtzorg heeft de volle aandacht van de gemeente en we werken met verschillende partners samen om mensen op te vangen en hun mantelzorgers even een adempauze te geven.'
De Kap is de organisatie die mantelzorgers ondersteunt. Als zij merken dat een mantelzorger ondersteuning nodig heeft, gaan zij kijken wat mogelijk is. Ze 'matchen' als het ware.

Prettige eerste ervaring
"Eind april konden wij bij de Vier Dorpen onze eerste respijtzorg cliënt verwelkomen! Deze cliënt kwam 5 dagen bij ons logeren, zodat haar kinderen en gezin, die dagelijks voor haar zorgen, een paar dagen op vakantie konden. Even een paar dagen de zorg uit handen geven om zelf nieuwe energie op te kunnen doen en daarna thuis de draad weer kunnen oppakken.

Uiteraard bieden wij de cliënten die komen logeren een eigen appartement waarin zij zelf de dingen kunnen doen die zij wensen en thuis ook deden. Daarnaast is er mogelijkheid om deel te nemen aan gezamenlijke activiteiten in de zaal beneden. Samen koffie drinken, een activiteit doen of een praatje maken kan helpen op een prettige manier de dag door te komen."

We hebben de mevrouw die bij De Vier Dorpen heeft gelogeerd ook zelf naar haar ervaringen gevraagd. Zij vertelde: "Ik heb mijn tijdelijke verblijf bij de Vier Dorpen als erg prettig ervaren. Er werd goed voor me gezorgd, de verzorgenden waren heel vriendelijk en behulpzaam. Ik ben elke dag even naar de Deel geweest om koffie te drinken en daar samen te eten."
Shirley: "Wat zij vooral als erg prettig ervaren heeft is dat haar kinderen even konden genieten van een welverdiende vakantie zonder dat zij zich zorgen hoefde te maken om haar.

Meer informatie
Meer weten over de mogelijkheden van respijtzorg? Kijk hier op onze website.