Lettergrootte veranderen

Versoepelingen maatregelen corona gepubliceerd: 19-05-2021

Woensdag 19 mei 2021

Het demissionaire kabinet heeft maandag aangekondigd welke versoepelingen vanaf woensdag 19 mei ingaan. Wij lichten wij toe wat stap 2 in de landelijke versoepelingen betekent voor Zorggroep Apeldoorn e.o.

Verder lichten wij ook enkele versoepelingen toe die wij doorvoeren met betrekking tot het organiseren van activiteiten.


Terrassen langer open
Buitenterrassen mogen open van 06.00 tot 20.00 uur. In de eerste stap in het
openingsplan gingen terrassen al open van 12.00 tot 18.00 uur. Deze tijden zijn nu verruimd.

 • Ook bij Zorggroep Apeldoorn e.o. gaan de terrassen - op de locaties waar deze aanwezig zijn – langer open. Hierbij blijft gelden dat u met maximaal drie personen aan een tafel plaats kunt nemen. Wij hebben de terrassen hier ook op ingericht.
 • Op de terrassen op de grote locaties kunnen cliënten/ naasten en
  medewerkers bijeenkomsten/festiviteiten organiseren op het terras, uiteraard mits de maatregelen nageleefd worden.
  - Het Zonnehuis; op het binnen terras, maximaal 20 personen.
  - Randerode; op het buitenterras bij de Meiboomzaal, maximaal 30 
    personen.
  - Winkeweijert; buitenterras, maximaal 30 personen (alleen voor cliënten).
  - Casa Bonita; buitenterras, maximaal 20 personen.
 • De restaurants – indien aanwezig- zijn open voor ontmoeting. De gekochte
  dranken en etenswaren die in het restaurant kunnen worden opgehaald, kunt u buiten het restaurant nuttigen.

Contactberoepen
Alle contactberoepen zijn toegestaan.

Dat betekent dat ook de laatste categorie, de sekswerkers, de deuren weer mogen openen en op verzoek van cliënten weer welkom zijn binnen Zorggroep Apeldoorn e.o.

Reizen en zomervakantie
Vanaf 15 mei zijn reizen naar landen met een laag besmettingsniveau weer
mogelijk
. Check altijd het reisadvies op www.wijsopreis.nl. De veilige landen krijgen op deze website de kleurcode groen of geel. Vakantiereizen naar deze landen worden dan niet meer afgeraden. Op dit moment komen nog weinig landen in aanmerking voor een groen of geel reisadvies per 15 mei. Het kabinet hoopt dat er in de aanloop naar de zomer steeds meer landen als veilig worden aangemerkt.

Let wel op, want ondanks dat een land op geel of groen staat, leggen de meeste
landen aan reizigers uit Nederland beperkingen op, zoals een verplichte test of
quarantaine. Kijk hier ook goed naar in het reisadvies. Wij rekenen erop dat u zich als bezoeker of naaste houdt aan alle voorschriften, ook bij terugkeer.

In landen met de kleurcode oranje zijn veel coronabesmettingen. Ga hier niet naar toe op vakantie. Alle niet-noodzakelijke reizen naar deze landen worden afgeraden.

Reizen met openbaar vervoer
Vanaf 19 mei vervalt het dringende advies om het openbaar vervoer alleen voor
noodzakelijke reizen te gebruiken. Het nieuwe advies voor alle manieren van vervoer is dan om zoveel mogelijk op rustige momenten te reizen. Vermijd drukte onderweg en op stations. Op de grote locaties zoals Randerode is de bushalte voor de deur, u kunt dus ook weer gemakkelijker met het openbaar vervoer reizen.

Organiseren van activiteiten
Bij een vaccinatiegraad boven de 80% is het mogelijk om per afdeling/ locatie enkele versoepelingen door te voeren voor het organiseren van activiteiten. Ook wordt het bij deze vaccinatiegraad mogelijk om afdelingen op een gelijke verdieping met elkaar te verbinden wanneer er geen bijzonderheden zijn.

 • Rondritten met de bus; georganiseerd vanuit één afdeling, begeleiders passen maatregelen toe als het gebruik van een mondneusmasker.
 • Wandelen met bewoners; wandelen in groepen van één afdeling en/of een
  gekoppelde afdeling wanneer de vaccinatiegraad dit toelaat is mogelijk. Omdat bij het duwen of wandelen de 1,5 meter niet gewaarborgd is wordt er een mondneusmasker gedragen door de begeleider.
 • Inzet externe personen voor activiteiten als optredens, therapiepaarden,
  contactclown, voorlezen enz.; Deze groep personen worden gezien als vrijwilligers in benadering. Binnen: gebruik mondneusmasker door deze externe personen.
  Buiten: mogelijk om op afstand zonder mondneusmasker muziek te maken, bij overige activiteiten is het dragen van een mondneusmasker verplicht.
 • Vakspecialisten muziek; Het is mogelijk om de vaktherapeuten van Zorggroep Apeldoorn e.o. in te zetten op afdelingsniveau en/of een gekoppelde afdeling wanneer de vaccinatiegraad dit toelaat, op één locatie per dag. Binnen: volgens de richtlijnen ZGA, gebruik mondneusmasker. Buiten: is het mogelijk om zonder mondneusmasker muziek te maken.

Hervatten kerkdiensten
M.b.t. de kerkdiensten is het plan om vanaf 1 juli a.s. de kerkdiensten op locatie
Randerode te hervatten. Het zijn nog plannen, dus er is nog geen definitief besluit
genomen. Voor de locaties Casa Bonita en het Zonnehuis zijn we nog in overleg wat daar mogelijk is.

Gebruik mondneusmasker door medewerkers
In de vorige brief vertelden we dat, passend bij de vaccinatiegraad en om de
zorgverlening meer persoonsgericht, herkenbaar en vertrouwd te maken,
medewerkers de ruimte hebben gekregen om op een afdeling hun eigen professionele inschatting te maken over het dragen van een mondneusmasker. U kunt dus medewerkers zonder mondneusmasker op de afdeling tegen komen. Dat past binnen het beleid van Zorggroep Apeldoorn e.o.
Voor u als bezoeker geldt dat u bij binnenkomst handhygiëne toepast, een
mondneusmasker van Zorggroep Apeldoorn e.o. opzet en u inschrijft. In algemene ruimtes, op gangen en in huiskamers draagt u een mondneusmasker.

Veilig versoepelen
Het is fijn dat wij met elkaar in kleine stapjes kunnen versoepelen. De overige
richtlijnen blijven uiteraard van kracht en het is belangrijk dat ieder hierin zijn of haar verantwoordelijkheid neemt. U vindt deze op de speciale pagina ‘Maatregelen corona virus’ op onze website en op de posters op de locaties. Het is belangrijk dat u zich hier aan blijft houden.

Wij hebben er alle vertrouwen in dat wij met elkaar voor de cliënten weer mooie
herinneringen kunnen organiseren.

Met vriendelijke groet,
Managementteam Zorggroep Apeldoorn e.o.