Lettergrootte veranderen

Lunchbox voor cliënten Dagactiviteiten gepubliceerd: 06-05-2020

Vanaf donderdag 30 april gaan medewerkers van het onderdeel Dagactiviteiten van Zorggroep Apeldoorn een persoonlijk bezoekje brengen bij alle 220 cliënten die nu noodgedwongen thuis zitten. “Met een persoonlijke boodschap en een lunchbox laten wij weten dat wij ook in deze tijd er voor hen zijn” aldus Anne Els Arts, Afdelingscoördinator Dagactiviteiten en Uit-Bureau.

Dinsdag 17 maart zijn de deuren van de dagactiviteiten gesloten vanwege de ontwikkelingen rondom het coronavirus. Dagelijks bezoeken zo’n 80 cliënten de dagactiviteiten. Cliënten komen één of meerdere dagen per week.  Na het ingaan van de maatregelen zijn wij gestart de cliënten op afstand te ondersteunen. “Juist in deze moeilijke tijd willen wij cliënten laten weten dat wij ze niet vergeten. Ook wij missen het contact en kijken uit naar het moment dat ze weer bij ons op een van de locaties kunnen komen. We snappen heel goed dat dit voor mensen een lastige periode is en hopen met ons bezoek ze te ondersteunen” zegt Anne-Els.

Vaste afspraak
De vaste afspraak is dat wij de cliënten en/of hun mantelzorgers bellen op de dag dat zij normaal gesproken een bezoek aan de Dagactiviteiten brengen. Zo blijven wij betrokken en kunnen inspelen op problemen die mogelijk aan de orde zijn. De gesprekken worden als zeer plezierig ervaren. Tijdens de gesprekken is ook ruimte voor begeleiding op maat en worden eventuele acties voorgesteld en afgesproken. Zo worden er bijvoorbeeld wandelmomenten georganiseerd (met inachtneming van de 1,5 meter) en worden er pakketten op maat verstuurd ten behoeve van geheugentraining en creatieve dagbesteding. Ook de paramedici zijn betrokken om op afstand behandeling vorm te geven.

Lunchbox en ondersteuning
In samenwerking met de voedingsdienst onder leiding van Laurens Stens en een team vanuit het facilitair bedrijf onder leiding van Theo Bosch bezorgen wij van donderdag 30 april tot donderdag 7 mei alle cliënten die nu niet langer de Dagactiviteiten kunnen bezoeken een lunchbox aan huis. Naast de lunchbox voor twee personen ontvangen de cliënten een persoonlijke boodschap. “Wij blijven nadenken over mogelijkheden hoe wij cliënten het beste kunnen ondersteunen in de thuissituatie. En wij hopen van harte de cliënten van de Dagactiviteiten op korte termijn weer te ontvangen op één van de locaties van Zorggroep Apeldoorn. Op dit moment werken medewerkers van de Dagactiviteiten en het Uit-Bureau samen aan een website met handige tips voor training, contact en ontspanning. De site wordt medio mei gelanceerd”.

Dagactiviteiten
Naast intramurale zorg biedt Zorggroep Apeldoorn ook ondersteuning aan mensen in de thuissituatie. Zij kunnen één van de zeven locaties van de Dagactiviteiten bezoeken. Daar bieden wij ondersteuning aan bij revalidatie & chronisch lichamelijke aandoeningen, parkinson, dementie en dementie op jonge leeftijd (DemenTalent), mensen met NAH (Niet Aangeboren Hersenletsel) en afasie.