Lettergrootte veranderen

‘Kom op Visite-kar’ overhandigd aan Zorggroep Apeldoorn gepubliceerd: 06-05-2020

Op vrijdagmiddag 1 mei 2020 werd bij verpleeghuis Randerode de 'Kom op Visite-kar' uitgereikt aan Zorggroep Apeldoorn door Mark Janssen, namens Stichting Jo Visser fonds. Staatssecretaris van VWS en oud wethouder van Apeldoorn, Paul Blokhuis,  was als betrokken inwoner van Apeldoorn ook aanwezig en omarmde dit mooie initiatief met ontzettend veel enthousiasme.

Het Jo Visser fonds heeft de ontwikkeling van de Kom op Visite-kar mede gefinancierd en heeft de eerste twee exemplaren kosteloos beschikbaar gesteld aan twee zorgorganisaties, waaronder Zorggroep Apeldoorn & omstreken. Directeur Zorg Margje Mahler: “Dit prachtige initiatief helpt ons om op een hele praktische wijze contact mogelijk te maken voor onze kwetsbare cliënten met hun naasten”

Betrokkenheid
Onderhoudsbedrijf Van Balen uit Maassluis heeft veel klanten in de ouderenzorg en zag welke schrijnende situaties er zijn in verpleeghuizen door de Corona-crisis. Zij vroegen zich af op welke manier zij ervoor konden zorgen dat naasten hun geliefden kunnen opzoeken zonder dat zij zichzelf en anderen besmetten. In hun vrije tijd ontwikkelden de vaklieden een kar die gebruikt kan worden in quarantaine-periodes; een licht verrijdbare kar die door deuren past en aan het bed gezet kan worden (zie foto). Bezoekers  kunnen de bewoner zien en spreken en zelfs aanraken via zgn. ‘laboratoriumhanden’. Dit alles in een ruimte waar een stoel of rolstoel past met een veilige luchttoevoer/-afvoer.

Positieve momenten
Met de 'Kom op visite kar' wensen wij onze cliënten en hun naasten positieve momenten toe waarin we contact in deze moeilijke tijden, dankzij de gift van het Jo Visserfonds, weer mogelijk kunnen maken. In beperkte vorm kan dit ingezet worden naast andere initiatieven zoals het zwaaibakkie, de zoefzwaaizoen-zone, de hoogwerker en het beeldbellen. We leren hiermee zodat we een eventuele uitbreiding van contactmomenten goed kunnen begeleiden en monitoren.

In de praktijk
Om de 'Kom op Visite kar' op een juiste manier te kunnen inzetten, vraagt organisatie, planning en afstemming. Het UITbureau is samen met de dienst Services & Bedrijfsvoering achter de schermen hard aan het werk om dit proces zo goed mogelijk neer te zetten. Vanaf a.s. donderdag starten we dan ook met het proefdraaien met de kar op locatie Randerode. Afstemming hierover vindt direct plaats met de afdelingen.
Zo snel als mogelijk volgt er een planning voor andere locaties/ afdelingen en zullen wij een ieder zo spoedig mogelijk informeren over de route en de wijze waarop de kar voor familie & naasten is te reserveren.

Lees hier het artikel dat de Stentor er over schreef.