Lettergrootte veranderen

Inloopmiddagen bij Afasiecentrum Bèta druk bezocht gepubliceerd: 09-10-2019

Er was veel belangstelling voor de inloopmiddagen die Afasiecentrum Bèta gister- en vanmiddag organiseerde. "Het was beide middagen lekker druk. Er waren studenten, NAH-begeleiders, familieleden, collega's van Zorggroep Apeldoorn en andere belangstellenden. Men kreeg een rondleiding, waarbij meer werd verteld over afasie, de gevolgen ervan en wat cliënten hier komen doen. Ook ging men in gesprek met cliënten, therapeuten, de gespecialiseerd EVB-er en vrijwilligers. Bezoekers waren enthousiast en vonden het bijzonder om de verschillende verhalen en ervaringen van cliënten te horen. We kijken echt met een goed gevoel terug", aldus de organisatoren.

Artikel Stedendriehoek
Een journalist van Nieuwsblad Stedendriehoek kwam ook naar het Afasiecentrum en schreef er een mooi artikel over. Lees hier het artikel online of bekijk hieronder hoe het in de krant verscheen. 

 

 

 

 

 

 ----------

27 september 2019

Lees hieronder de aankondiging van de inloopmiddagen en meer over de Week van de afasie in een eerder bericht.

Afasie is een beperking in het gebruik van taal, ontstaan door niet aangeboren hersenletsel (NAH). Mensen weten vaak weinig van deze beperking en vinden het daarom lastig om met iemand met afasie om te gaan. Om daar verandering in te brengen organiseert Afasiecentrum Bèta, onderdeel van Zorggroep Apeldoorn, twee inloopmiddagen tijdens de landelijke ‘Week van de afasie’. Op maandag 7 en dinsdag 8 oktober zijn belangstellenden tussen 14.30 en 16.30 uur van harte welkom om een kijkje achter de schermen te nemen aan de Sportlaan 2 in Apeldoorn.


Anne-Marie Kuiper, Krista Worm en Eugenie Zandvliet zijn werkzaam als logopedist/afasietherapeut  bij Zorggroep Apeldoorn e.o. en zien dagelijks hoe lastig het kan zijn voor mensen met afasie. “Door schade in de taalgebieden van de hersenen, bijvoorbeeld na een beroerte, kunnen mensen met afasie verschillende problemen ondervinden bij het begrijpen en uiten van taal. Mensen met afasie hebben moeite met spreken, begrijpen, schrijven en/of lezen. Bovendien hebben veel van hen beperkingen in de motoriek. Dat is niet alleen lastig voor henzelf, maar ook voor hun omgeving.”

Behandeling
In het Afasiecentrum kun je terecht voor multidisciplinaire behandeling en dagbesteding. Het doel is de zelfstandigheid in de communicatie te vergroten, zowel met bekenden als onbekenden in verschillende situaties. Er wordt gewerkt in (kleine) groepen, omdat men het meeste leert van mensen die in dezelfde situatie verkeren. Daarnaast heeft het Afasiecentrum ook een schilderatelier. Deze biedt een afasievriendelijke omgeving om gevoelens te uiten en wat van binnen leeft tot uitdrukking te brengen in een schilderij.


Tijdens de twee inloopmiddagen wordt er meer verteld over afasie en de mogelijkheden die het Afasiecentrum biedt en kunnen  vragen gesteld worden.


Week van de Afasie

In de week van 5-12 oktober 2019 organiseert AfasieNet voor het eerst de landelijke ‘Week van de Afasie.’ Met deze week wil zij een grotere bekendheid geven aan afasie en

laten zien dat afasie mensen door heel Nederland raakt op heel veel verschillende manieren.

De Week van de Afasie wordt gedragen door: mensen met afasie, hun naasten, logopedisten, afasietherapeuten, docenten, studenten, wetenschappers en verwijzers.

 

Krista Worm (l) en Eugenie Zandvliet (r), beide logopedist/afasietherapeut