Lettergrootte veranderen

De Vier Dorpen bestaat 50 jaar! gepubliceerd: 17-02-2021

Op 17 februari 1971 is de eerste bewoner in De Vier Dorpen komen wonen. Nu 50 jaar later is er veel verandert. Wat niet is verandert is het dorpse karakter van deze locatie in Beekbergen. ‘De Vier Dorpen is een warm huis waar mensen graag wonen, waar mensen erg betrokken zijn bij elkaar en elkaar kennen,’ vertelt activiteitenbegeleider Ingrid Klomp. Ingrid is de langst werkende collega bij De Vier Dorpen; ze werkt er al 31 jaar met veel plezier.

Klein feestje

Teammanager Zorg en Welzijn Shirley Hagen: ‘We hadden dit graag groots willen vieren met bewoners, naasten, buren en collega’s, maar vanwege alle corona maatregelen zit dat er op dit moment niet in. Maar je weet wat ze zeggen: ‘Wat in het vat zit, verzuurt niet.’ Dus dat feestje gaat er zeker nog komen. Hopelijk kunnen we in de zomer alsnog het 50-jarig bestaan van De Vier Dorpen vieren.’

Om de dag niet ongemerkt voorbij te laten gaan, krijgt iedereen een feestelijk gebakje bij de koffie en wordt er -in het klein- alvast aandacht aan dit jubileum besteed.

Oorsprong
Ingrid: ‘De eerste bewoners (en ook veel jaren daarna) kwamen uit de dorpen Beekbergen, Loenen, Klarenbeek en Hoenderloo, vandaar ook de naam ‘De Vier Dorpen’. Ook de meeste medewerkers kwamen uit de nabije dorpen.’
‘Nu ik 31 jaar in of vanuit De Vier Dorpen werkzaam ben, heb ik inmiddels ook meer generaties leren kennen. De mantelzorgers in het begin van mijn werkzame periode, zijn inmiddels bewoners.’

Blijven wie je bent
In de loop der jaren heeft Ingrid veel voorbij zien komen; collega's, bewoners, (interim) leiding en beleid. Ze vertelt dat er een aantal verbouwingen zijn geweest om het comfort van de veranderende bewonersgroep te verhogen, er allerlei mooie projecten zijn gestart en ook de nodige feestjes zijn gevierd.

‘Nogmaals, wat naar mijn idee altijd belangrijk is geweest, en nog steeds; is het dorpse karakter van De Vier Dorpen. Herkenning van buren, families, gewoonten, tradities. Dat bewoners erkenning krijgen voor wie ze zijn; je kunt ‘blijven wie je bent’!’, sluit Ingrid trots af.
Shirley is het daar helemaal mee eens. ‘Ik ben nu bijna 3 jaar werkzaam bij De Vier Dorpen en geniet elke dag van de saamhorigheid en de betrokkenheid binnen ons huis.’Op de foto Dhr. Goedkoop (de langst wonende bewoner -18 jaar- van de Vier Dorpen met medewerksters Delicya Meyer (werkt er 31 jaar) en Coby Holdijk (werkt er 30 jaar).