Lettergrootte veranderen

Blog: Behandelen in de corona tijd gepubliceerd: 02-06-2020

Een grote groep behandelaren van Zorggroep Apeldoorn biedt dieetadvisering, ergotherapie, fysiotherapie, logopedie en oefentherapie. Aan cliënten die bij ons verblijven, maar ook aan ouder wordende cliënten die thuis wonen. De fysiotherapeuten die deze laatste groep behandelen,  schreven een blog over de impact van Corona.

Elke week, elke dag gaan we naar onze ouder wordende cliënten toe om ze te helpen om zolang mogelijk zelfstandig en fit te blijven. We zien ze 1x per week soms 2x en tijdens het oefenen praten we en leren we elkaar goed kennen.
Sommige cliënten zien we kort, maar er zijn er ook die we maanden en soms jaren wekelijks zien en spreken. En dan ineens is het maandagochtend 16 maart en zitten we achter de computer om iedereen voor onbepaalde tijd af te bellen. Onze cliënten, de kwetsbare doelgroep, die we met zijn allen moeten gaat beschermen voor het virus dat zich in rap tempo verspreidt in ons land.

Cliënten zijn begripvol, sommigen ook bang. We wensen ze sterkte en adviseren om voorzichtig te zijn. We beloven contact te houden en regelmatig even te bellen en bieden aan dat ze ons ten alle tijden mogen bellen als er wat is of als ze vragen hebben.
En dan is ineens je agenda leeg en zit je daar. Hoelang gaat dit duren? Zien we iedereen weer terug? Blijft iedereen gezond? Gaat het wel goed nu we niet meer kunnen helpen?

In de weken daarna wordt er van alles bedacht om als fysiotherapeut toch nog te kunnen behandelen. Videobellen bijvoorbeeld , waarbij je de cliënt op afstand kunt instrueren. Of digitale oefenprogramma’s waarmee de cliënt thuis aan de slag kan. Maar onze cliënten met een hoge leeftijd zijn niet van het digitale tijdperk waardoor we erg beperkt zijn.
Regelmatig bellen, is wat we kunnen doen. Veel cliënten vinden het fijn om je even te spreken. Ze zijn erg eenzaam en kunnen even hun verhaal kwijt. We proberen te stimuleren om toch elke dag even te wandelen of mee te doen met "heel Holland in beweging" op de televisie.
Sommigen zijn bang om naar buiten te gaan en anderen beloven het, maar vinden het moeilijk om te onthouden. Een aantal cliënten krijg je aan de telefoon en merk je dat ze je niet helemaal meer kunnen plaatsen doordat ze je niet kunnen zien.  We hebben contact met familie en vragen hen om ook zoveel mogelijk te stimuleren en ons te laten weten als het thuis niet goed gaat. Bij een enkele cliënt komen we toch voor een spoedvraag aan huis  indien het echt niet anders kan, om de cliënt toch zo goed mogelijk te kunnen helpen, bv. na een beroerte of operatie.
Zo zijn we weken lang veel aan het bellen, mailen en appen en worden de zorgen om onze cliënten steeds groter.

Gelukkig kunnen we nu eindelijk weer langzaam beginnen en mogen we onze cliënten weer zien. En wat fijn is het om ze weer in goede gezondheid aan te treffen. En ja, veel van hen hebben erg ingeleverd qua conditie en kracht.  Maar we beginnen gewoon weer met frisse moed en gaan de komende weken proberen ze weer op het oude niveau te krijgen!