Lettergrootte veranderen

Aandacht voor levensvragen gepubliceerd: 20-11-2019

Op dinsdag 26 november is er weer een Café Doodgewoon met als thema 'Aandacht voor levensvragen'. Locatie is de Wilde Pieters, Hoofdstraat 175 in Apeldoorn.

Het programma begint om 19.30 uur en eindigt rond 21.00 uur. Vanaf 19.15 uur staan de koffie en thee klaar. Christine van Dijk, geestelijk verzorger van Zorggroep Apeldoorn en het Centrum voor Levensvragen Oost-Veluwe is de gastspreker.

Levensvragen zijn vragen over zin en bedoeling van het leven en onze plaats in de wereld. Cultuur, religie en/of levensbeschouwing spelen een rol in de manier waarop wij hiermee omgaan en welke vragen dit oproept. Naast grote vragen (waar kom ik vandaan, waar ga ik naartoe) gaat het ook om kleinere vragen als 'wat maakt deze dag de moeite waard?'. Deze avond is er aandacht voor bewustwording van levensvragen, wat ze betekenen, hoe je anderen tot steun kunt zijn en hoe en wanneer het Centrum voor Levensvragen professionele ondersteuning kan bieden.

Aanmelden is niet nodig en toegang is gratis.

Café Doodgewoon
Café Doodgewoon is dé ontmoetingsplek in Oost -Veluwe waar informatieve thema's over palliatieve zorg besproken worden. Mensen met een levensbedreigende ziekte, hun familie, vrienden en andere belangstellenden voor dit thema zijn van harte welkom. Het netwerk palliatieve zorg Oost Veluwe organiseert deze avonden in de gemeente Apeldoorn. Er zijn altijd meerdere ervaren hulpverleners en vrijwilligers aanwezig van de Kap en hospice Apeldoorn. Deze avond wordt financieel mogelijk gemaakt door de gemeente Apeldoorn.

Centrum voor Levensvragen Oost-Veluwe
Het Netwerk palliatieve zorg Oost-Veluwe is onlangs gestart met een Centrum voor Levensvragen. Ook drie geestelijk verzorgers van Zorggroep Apeldoorn dragen hierin hun steentje bij. Evert Idema, Coosje Meerveld en Christine van Dijk zijn enthousiast over dit initiatief. 'Het is een goede ontwikkeling dat het voor mensen in de thuissituatie nu ook mogelijk is om een beroep te doen op geestelijke zorg, doordat er geld beschikbaar is gesteld door minister Hugo de Jonge. De behoefte aan geestelijke verzorging houdt niet op bij de drempel van een zorginstelling, zeker nu steeds meer mensen thuis ziek zijn, oud worden en sterven.' Zij gaan het gesprek aan, luisteren naar het verhaal en zoeken met die ander naar bronnen van hoop en kracht. 'Als het anders gaat dan gehoopt, als niets hetzelfde blijft, als je niet weet hoe verder, is het goed om met iemand te praten. Over wat gebeurd is, over dat ene wat maar niet uit je gedachten wil, over oud zeer, over hoop of twijfel, angst, de ingrijpende keuze waar je voor staat, over de zin van alles.'