Lettergrootte veranderen

Drie exposities in Randerode en Winkewijert

Van 5 februari tot 29 april 2019 zijn er drie verschillende exposities te bezichtigen dagelijks tussen 10.00 uur en 20.00 uur in Verpleeg- en Reactiveringscentrum Randerode  en Winkewijert aan de Zr. Meyboomlaan 10, Apeldoorn

Fotograaf Charles Niël

Een eerste overzichtstentoonstelling 16 stillevens.
Niël, in het dagelijks leven radiotherapeut bij Radiotherapiegroep in Deventer, heeft aan de serie 2 jaar gewerkt en er het thema “tijdloos” aan gegeven. Voor zijn kleur- en lichtgebruik liet hij zich inspireren door de grote Hollandse Meesters van de 17e eeuwse schilderkunst, die veel gebruik maakten de claire-obscure. Dat is een techniek uit de schilderkunst, film en fotografie waarbij de licht-donkercontrasten sterker worden uitgebeeld dan ze in werkelijkheid vaak zijn. Hiermee wordt een dramatisch effect bereikt, waarmee driedimensionale vormen worden geaccentueerd.

Om de verbinding met de Gouden Eeuw nog te versterken is een deel van de werken gevat in een antieke vergulde lijst. Niël hoopt daarmee te bereiken dat het onderscheid tussen fotografie en schilderkunst voor de toeschouwer nog verder vervaagt. Wie zich vooraf wil oriënteren kan vast een kijkje nemen op www.charlesniel.com 

Ton van Kooten
Schilderijen Verwantschap met het Landschap

Landschappen en zeegezichten, daar heb ik iets mee. Ze raken me intens. Ik kan er helemaal in opgaan. Ik teken en fotografeer ze om ze in mijn atelier verder uit te werken. Meer nog sla ik dat wat ik aan het landschap beleefd heb op om het later, al schilderend, weer op te roepen. Vroeger deed ik dat in een aquarel, gedetailleerd en in gedekte tinten. Al vele jaren echter schilder ik met acryl. Dat sluit aan bij mijn behoefte aan intenser kleurgebruik en werken op groter formaat. Ik schilder zowel met de kwast als met een paletmes. Dat is afhankelijk van de manier waarop het landschap zich wil uitdrukken.
Mijn kleurgebruik is niet steeds naturalistisch, wel herkenbaar. Schilderen is voor mij allerminst het kopiëren van de realiteit. Steeds meer beperk ik de kleuren die ik gebruik. Ik stem ze bewust af op wat ik als de essentie van het landschap ervaar. In feite komt dat neer op abstraheren, of nog liever: intensiveren. Daarbij laat ik voor mij irrelevante details weg. 
 
Jan en Gerry Ellenbroek
Beelden van brons en steen

Jan is autodidact in het maken van stenen beelden, voor het maken van bronzen beelden heeft hij les gehad van Joop te Riele uit Zutphen.
Het zijn veelal figuratieve en droombeelden, af en toe met een glimlach.
Voor Gerry is beeldhouwen een avontuurlijke reis door haar voorstellingsvermogen. Het is een uitdaging om van een ruwe steen een mooie gladde vorm te maken. Hardheid, breuklijnen en de kleur spelen hierbij een niet te onderschatten rol.